Informare și publicitate
Lansarea Platformei de Cercetare ACTRIS-UBB
Platforma de cercetare ACTRIS-UBB a fost lansat în data de 21 octombrie 2024.
Platforma ACTRIS-UBB găzduiește două facilități naționale ACTRIS, una pentru teledetecția aerosolilor și cea de-a doua pentru teledetecția norilor, ambele dezvoltate prin proiectul POC 488/1/1/Mari infrastructuri de CD: „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice”, cod MySMIS 126436. Acestea completează eficient Catedra UNESCO de la UBB dedicată dezvoltării durabile și Centrul de Dezvoltare Durabilă (integrat în rețeaua ONU a unităților de acest tip).
Infrastructura de cercetare a aerosolului, norilor si gazelor minore (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure – ACTRIS), a fost recunoscută legal de către Comisia Europeană în data de 25 aprilie 2023 ca o infrastructură europeană de cercetare, cu o structura juridică stabilă de tip ERIC, România fiind unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC, UBB fiind actor cheie al consorțiului românesc ACTRIS-România.
ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 milioane de euro, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea unor instalații noi. Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Monitorizarea variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu durată scurtă de viață (aerosoli, nori și gaze minore) la 80 de platforme de observare din Europa și nu numai, de-a lungul a peste un deceniu, a oferit informații fără precedent asupra eficacității politicilor de reducere a emisiilor în Europa, și a evidențiat totodată complexul mecanism de feedback care acționează asupra sistemului climatic.
Peste 5.000 de utilizatori distribuiți în aproximativ 50 de țări din lume folosesc, în fiecare an, datele ACTRIS pentru cercetările lor, generând predicții atmosferice de acuratețe ridicată, atât avertizări pe termen scurt privind condițiile meteorologice și evenimentele periculoase pentru sănătate, cât și evaluări pe termen lung privind schimbările climatice.
ACTRIS oferă utilizatorilor săi acces deschis la instrumente, expertiză, oportunități de formare și servicii de gestionare a datelor FAIR. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile și pot fi vizualizate accesând link-ul http://www.actris.eu.
ACTRIS-UBB a fost dotat cu noi echipamente de cercetare
În ultimele luni au fost livrate următoarele echipamente de cercetare:
- Sistem LIDAR Doppler de vânt
- Radiometru în microunde pentru măsurarea profilelor de umiditate și temperatură
- Radar de nori
- Spectometru de masă cu plasmă cuplată inductiv
- Sistem nișă chimică de laborator
- Sistem de numărare particule condensate
- Sistem de măsurare a nucleilor de condensare pentru formarea norilor
- Stație de măsurare a radiației solare complete
- Cameră All sky
- Stație meteo
ACTRIS-UBB la Noaptea Cercetătorilor Europeni
În ultima zi a lunii septembrie, echipa ACTRIS-UBB s-a alăturat Nopții Cercetătorilor Europeni organizată în Cluj-Napoca de Consorțiul ReCoNnect2.
În timpul zilei, peste 600 de persoane au vizitat Laboratorul nostru mobil pentru măsurarea calității aerului pentru a afla mai multe despre monitorizarea poluării aerului, infrastructura ACTRIS-UBB și beneficiile și valoarea adăugată a acesteia pentru societate. Oamenii au primit, de asemenea, informații despre cum să acceseze rezultatele măsurătorilor locale ale calității aerului și despre cum să se protejeze în caz de poluare a aerului.
Ziua de informare privind înființarea ACTRIS ERIC
Ziua Info privind înființarea ACTRIS ERIC a reunit comunitatea europeană de cercetare atmosferică pe 12 septembrie 2023 la Cluj-Napoca. Evenimentul a promovat Infrastructura de Cercetare pentru Aerosoli, Nori și Urme de Gaze (ACTRIS ERIC), înființată oficial pe 25 aprilie 2023.
La Ziua de Informare au participat diverși reprezentanți ai comunității de cercetare, autorități locale și naționale și sectorul privat pentru a explora beneficiile pe care facilitățile și serviciile ACTRIS le pot oferi la nivel local și național.
Eija Juurola, lider interimar ACTRIS, a prezentat relevanța europeană a ACTRIS pentru știința atmosferică. Totodată, Doina Nicolae, Punctul Național de Contact pentru ACTRIS-RO, a vorbit despre ambiția, provocările și așteptările ACTRIS în România. Nicolae Ajtai, Investigatorul Principal al ACTRIS NF din Cluj-Napoca, a prezentat infrastructura ACTRIS-UBB, evidențiind oportunitățile acesteia pentru știință, educație și servicii excelente pentru comunitatea locală.
Unele dintre principalele noastre concluzii legate de potențialele beneficii și valoarea adăugată pe care infrastructura ACTRIS-UBB le poate oferi părților interesate sunt următoarele:
-
-
- Asigurarea accesului transnațional la infrastructuri de cercetare de înaltă performanță și alte rețele naționale și internaționale (GEOSS, GAW);
- Emiterea de avertismente de poluare extremă a aerului pentru factorii de decizie;
- Oferirea de suport organizațional și logistic pentru diverse tipuri de campanii: intercomparare, testare, cercetare, calibrare și validare;
- Evaluarea calității aerului;
- Înțelegerea impactului aerosolilor și norilor asupra schimbărilor climatice;
- Monitorizarea aerosolilor și a norilor ajută la identificarea condițiilor periculoase care pot afecta siguranța aviației și gestionarea traficului aerian;
- Efectuarea de analize de laborator în domeniile agriculturii și silviculturii;
- Generarea și diseminarea de date de mediu de înaltă calitate;
- Asistență în realizarea transferului de tehnologie către servicii operaționale și IMM-uri
-
Conferința Europeană de Lidar 2023
Cea de-a V-a ediție a Conferinței Europene Lidar (ELC) va avea loc la Cluj-Napoca, România în perioada 13-15 septembrie 2023, găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai.
Conform tradiției deja bine stabilite, ELC 2023 va oferii experților din mediul academic și din sectorul privat o mulțime de oportunități de networking, de colaborări de lungă durată în domeniul teledetecției.
Mai multe informații despre ELC 2023
A fost aprobată construirea Observatorului Atmosferic CARO
Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizația de construcție pentru Observatorul Atmosferic CARO (Cluj Atmospheric Remote sensing Observatory).
În cadrul Observatorului CARO vor fi înființate noi laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de cercetare de ultima generație pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate.
Noua infrastructura, care vine în completarea infrastructurii de cercetare existente la Universitatea Babeș-Bolyai privind compoziția atmosferei și schimbările climatice, va permite între altele:
- Creșterea participării României la infrastructurile de cercetare europene pentru mediu și la alte programe continentale și globale prin îmbunătățirea calității și cantității seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca
- Crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB
- Consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe
Observatorul CARO este realizat prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice“, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Laboratorul mobil ACTRIS-UBB a ajuns la UBB
A fost recepționat laboratorul mobil ACTRIS-UBB. Noul laborator mobil permite monitorizarea calității aerului prin investigații în coloană și in situ, fiind dotat cu următoarele echipamente:
- Sistem LIDAR aerosoli, cu un laser tip Nd:YAG. Sistemul este conectat la o unitate de control din interiorul laboratorului mobil ACTRIS-UBB, care permite stocarea și procesarea datelor măsurate în teren în timp real. Echipamentul corespunde cerințelor de calitate ACTRIS – AEROSOL REMOTE SENSING STATION.
- Stație meteorologică compactă, prin care se pot măsura principalii parametrii meteorologici, precum: temperatura, presiune atmosferică, umiditate relativă, direcția și viteza vântului.
- Sistem automat de măsurare pentru determinarea concentrației de particule în suspensie fracția PM10 și / PM2,5.
- Sistem analizatoare de gaze, compus din 6 analizatoare individuale, care permit determinarea automată a concentrațiilor de:
-
- Monoxid de carbon (CO);
- Dioxid de carbon (CO2);
- Oxizi de azot (NO/NO2/NOx);
- Metan (CH4);
- Ozon (O3);
- Dioxid de sulf (SO2)
-
Laboratorul mobil ACTRIS-UBB a fost livrat de către INOESY SRL, pe baza contractului de achiziție publică încheiat între firmă și Universitatea Babeș-Bolyai în data de 14.02.2022.
Începe dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB
În data de 10 mai 2022 a fost încheiat Contractul de lucrări între Universitatea Babeș-Bolyai și Asocierea TCI CONTRACTOR GENERAL S.A. și K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL pentru executarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică și a lucrărilor necesare pentru realizarea observatorului atmosferic – Cluj Atmospheric Remote sensing Observatory (CARO).
Noul Observator atmosferic CARO va fi realizat în Cluj-Napoca, pe strada Uliului, o locație care oferă condiții optime de sondare a atmosferei. În cadrul Observatorului vor fi amenajate 5 noi laboratoare dotate cu diverse echipamente, care vin în completarea infrastructurii de cercetare existente la Universitatea Babeș-Bolyai privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Noile dotări vor asigura un grad mai ridicat de competitivitate în domeniul teledetecției atmosferice la nivel global.
Observatorul Atmosferic CARO va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu ACTRIS-RI. De asemenea, Observatorul va dispune de dotările necesare pentru observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor, îmbunătățind calitatea și cantitatea seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca.
Construirea Observatorului atmosferic CARO este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” – cod SMIS 126436, proiect de referință al instituției de învățământ superior, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate.
Conferința de lansare a proiectului ACTRIS-UBB
În data de 07 decembrie 2020 a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Conferința a avut ca obiectiv prezentarea obiectivelor, activităților proiectului și a rezultatelor așteptate. De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat Infrastructura de Cercetare ACTRIS și ACTRIS-RO.
Agenda conferinței:
Prof.univ.dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: Cuvânt de deschidere.
CS I dr. Doina Nicolae, Coordonator ACTRIS-RO, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 București: Prezentarea infrastructurii de cercetare ACTRIS-RI.
Lect.univ.dr.ing. Nicolae Ajtai, Manager proiect ACTRIS-UBB, Facultatea de știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai: Prezentare proiect ACTRIS-UBB.