Informare și publicitate

A fost aprobată construirea Observatorului Atmosferic CARO

Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizația de construcție pentru Observatorul Atmosferic CARO (Cluj Atmospheric Remote sensing Observatory).

În cadrul Observatorului CARO vor fi înființate noi laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de cercetare de ultima generație pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate.

Noua infrastructura, care vine în completarea infrastructurii de cercetare existente la Universitatea Babeș-Bolyai privind compoziția atmosferei și schimbările climatice, va permite între altele:

 • Creșterea participării României la infrastructurile de cercetare europene pentru mediu și la alte programe continentale și globale prin îmbunătățirea calității și cantității seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca
 • Crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB
 • Consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe

Observatorul CARO este realizat prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice“, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Laboratorul mobil ACTRIS-UBB a ajuns la UBB

A fost recepționat laboratorul mobil ACTRIS-UBB. Noul laborator mobil permite monitorizarea calității aerului prin investigații în coloană și in situ, fiind dotat cu următoarele echipamente:

 • Sistem LIDAR aerosoli, cu un laser tip Nd:YAG. Sistemul este conectat la o unitate de control din interiorul laboratorului mobil ACTRIS-UBB, care permite stocarea și procesarea datelor măsurate în teren în timp real. Echipamentul corespunde cerințelor de calitate ACTRIS – AEROSOL REMOTE SENSING STATION.
 • Stație meteorologică compactă, prin care se pot măsura principalii parametrii meteorologici, precum: temperatura, presiune atmosferică, umiditate relativă, direcția și viteza vântului.
 • Sistem automat de măsurare pentru determinarea concentrației de particule în suspensie fracția PM10 și / PM2,5.
 • Sistem analizatoare de gaze, compus din 6 analizatoare individuale, care permit determinarea automată a concentrațiilor de:
   1. Monoxid de carbon (CO);
   2. Dioxid de carbon (CO2);
   3. Oxizi de azot (NO/NO2/NOx);
   4. Metan (CH4);
   5. Ozon (O3);
   6. Dioxid de sulf (SO2)

Laboratorul mobil ACTRIS-UBB a fost livrat de către INOESY SRL, pe baza contractului de achiziție publică încheiat între firmă și Universitatea Babeș-Bolyai în data de 14.02.2022.

 

 

Începe dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB

În data de 10 mai 2022 a fost încheiat Contractul de lucrări între Universitatea Babeș-Bolyai și Asocierea TCI CONTRACTOR GENERAL S.A. și K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL pentru executarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică și a lucrărilor necesare pentru realizarea observatorului atmosferic – Cluj Atmospheric Remote sensing Observatory (CARO).

Noul Observator atmosferic CARO va fi realizat în Cluj-Napoca, pe strada Uliului, o locație care oferă condiții optime de sondare a atmosferei. În cadrul Observatorului vor fi amenajate 5 noi laboratoare dotate cu diverse echipamente, care vin în completarea infrastructurii de cercetare existente la Universitatea Babeș-Bolyai privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Noile dotări vor asigura un grad mai ridicat de competitivitate în domeniul teledetecției atmosferice la nivel global.

Observatorul Atmosferic CARO va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu ACTRIS-RI. De asemenea, Observatorul va dispune de dotările necesare pentru observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor, îmbunătățind calitatea și cantitatea seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca.

Construirea Observatorului atmosferic CARO este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” – cod SMIS 126436, proiect de referință al instituției de învățământ superior, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Conferința de lansare a proiectului ACTRIS-UBB

În data de 07 decembrie 2020 a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Conferința a avut ca obiectiv prezentarea obiectivelor, activităților proiectului și a rezultatelor așteptate. De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat Infrastructura de Cercetare ACTRIS și ACTRIS-RO.

Agenda conferinței:
Prof.univ.dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: Cuvânt de deschidere.

CS I dr. Doina Nicolae, Coordonator ACTRIS-RO, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 București: Prezentarea infrastructurii de cercetare ACTRIS-RI.

Lect.univ.dr.ing. Nicolae Ajtai, Manager proiect ACTRIS-UBB, Facultatea de știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai: Prezentare proiect ACTRIS-UBB.

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!