Informare și publicitate

Începe dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB

În data de 10 mai 2022 a fost încheiat Contractul de lucrări între Universitatea Babeș-Bolyai și Asocierea TCI CONTRACTOR GENERAL S.A. și K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL pentru executarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică și a lucrărilor necesare pentru realizarea observatorului atmosferic – Cluj Atmospheric Remote sensing Observatory (CARO).

Noul Observator atmosferic CARO va fi realizat în Cluj-Napoca, pe strada Uliului, o locație care oferă condiții optime de sondare a atmosferei. În cadrul Observatorului vor fi amenajate 5 noi laboratoare dotate cu diverse echipamente, care vin în completarea infrastructurii de cercetare existente la Universitatea Babeș-Bolyai privind compoziția atmosferei și schimbările climatice. Noile dotări vor asigura un grad mai ridicat de competitivitate în domeniul teledetecției atmosferice la nivel global.

Observatorul Atmosferic CARO va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu ACTRIS-RI. De asemenea, Observatorul va dispune de dotările necesare pentru observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor, îmbunătățind calitatea și cantitatea seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca.

Construirea Observatorului atmosferic CARO este unul dintre principalele rezultate ale proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” – cod SMIS 126436, proiect de referință al instituției de învățământ superior, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Conferința de lansare a proiectului ACTRIS-UBB

În data de 07 decembrie 2020 a avut loc Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Conferința a avut ca obiectiv prezentarea obiectivelor, activităților proiectului și a rezultatelor așteptate. De asemenea, în cadrul conferinței a fost prezentat Infrastructura de Cercetare ACTRIS și ACTRIS-RO.

Agenda conferinței:
Prof.univ.dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: Cuvânt de deschidere.

CS I dr. Doina Nicolae, Coordonator ACTRIS-RO, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 București: Prezentarea infrastructurii de cercetare ACTRIS-RI.

Lect.univ.dr.ing. Nicolae Ajtai, Manager proiect ACTRIS-UBB, Facultatea de știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai: Prezentare proiect ACTRIS-UBB.

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!